TOMATER, OLIVER & VATTENMELONER


Mina föräldrar kommer ursprungligen från Sicilien. Min pappa kommer från en liten by på den sydvästra kusten. Här bor circa 2 000 invånare.


Mina föräldrar kom till Stockholm 1967 och har bott här sedan dess. Eftersom hela vår släkt bor kvar på Sicilien så har vi tillbringat nästan alla våra sommarlov hos släkten. 


I min pappas by är de flesta jordbrukare och byn är omringad av olivlundar, citrusodlingar, persikoträd, fikonträd, vattenmeloner, päron, sötmandel och tomatplantor. Det är svårt att med ord beskriva de man ser och känner när man är där; dofter, smaker, solen, havet, kulturen och färger. 


Farmor och farfar var jordbrukare och brukade sin egen jord. Jag kommer speciellt ihåg somrarna när farmor och de andra gummorna i byn gjorde tomatsås. De plockade de solmogna tomaterna, gjorde tomatsås i jättestora kokkärl som konserverades i glasflaskor för att ätas under vintern. Än idag görs tomatsås på samma sätt, en bevarad tradition. För oss var det lycka för vi fick alltid med oss några flaskor hem till Stockholm. 


Farfar brukade komma hem med ljusgrön zucchini som var minst en meter lång och inte rak till formen och stora ljuslila auberginer. Till frukost kunde vi få handplockade fikon och persikor antingen av farfar eller någon granne. Att plocka vattenmeloner var speciellt då de växer under den torra jorden, men ack så gott och sött! 


Våra resväskor var alltid fulla med godsaker när vi skulle åka hem till Sverige. Lite oregano, lite salvia, lite rosmarin. Olivolja från farfar, pecorinoost, casciocavallo, mormors/farmors tomatsås. Några persikor och fikon i handbagaget, mandlar, någon aubergine. Som barn förstod jag inte riktigt värdet av dessa produkter, idag säger bara lycka!


Förutom jordbruket hade farfar även stor passion för jakt och farmor, som många andra gummor i byn, var jätte duktig på handarbete. Här lärde jag mig virka som barn.


Giovanna, som bor längre upp på gatan hade egna får och gjorde sin egen ricottaost om vintrarna. När jag besökte farmor på vinterloven åt vi alltid färskt bröd med Giovannas ricotta till frukost. Farmor gjorde även tårtor med ricotta. Cassata siciliana är en traditionell siciliensk tårta gjord på ricotta, den är väldigt söt men otroligt god. 


Det är svårt att beskriva hur dessa människor i byn, med hela sin själ brukar sin jord, tar hand om sina djur, sina träd, buskar och plantor. 


Farmor och farmor lever tyvärr inte längre, men många gamla traditioner finns kvar och har gått i arv i flera generationer.


För mig är det en stor ära att kunna erbjuda Er produkter som jag själv är uppväxta med. 


Det genuina med våra produkter är att det vi erbjuder Er är just odlat av våra släktingar, bekanta och barndomsvänner. Alla känner alla i byn och jag har personligen sprungit och lekt på dessa gator som barn. 


Prova gärna vår Olio Extravergine di Oliva.

Ekologisk, kallpressad och ofiltrerad olivolja, direkt från byn. 


Varmt välkomna!

Annette Marino